Vakarienė be mėsos

Mityba | 2017.01.03

Mėsa ir salotos atrodo lengviausia išeitis vakarienei ar pietums. Paprasta, patikrinta ir retai pabosta. Bet visgi… pabosta. O ieškantiems galimybių sumažinti vartojamos mėsos kiekį dažnai kyla klausimas, o ką tada? Daržovės neįkvepia, kruopos – nuobodu ir prėska… – netiesa, jums tiesiog stinga idėjų. Būtent idėjomis ir ketiname pasidalinti. Tikime, kad net ir be mėsos bei žuvies galima sukurti išties labai gardžią vakarienę, o į kulinarines aukštumas šiuos patiekalus pakylėja drąsus prieskonių naudojimas. Jie tikrai padės išguiti rutiną iš jūsų meniu. Skanaus!

Lęšiais įdarytos paprikos
2 porcijos

4 pusiau perpjautos ir išvalytos paprikos
2 v. š. kokosų aliejaus
1 vidutinio dydžio svogūnas
3 skilt. česnako
4-6 pievagrybiai
1 a. š. malto kumino
1 a. š. ciberžolės
1 a. š. tarkuoto imbiero
½ a. š. cinamono
¼ kejeno pipirų
2 saujos špinatų
1 stikl. virtų lęšių
1 stikl. virtų bolivinių balandų
80 g anakardžių
80 g geltonųjų razinų

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių.

Keptuvėje įkaitinkite kokosų aliejų ir jame apkepinkite smulkiai sukapotą svogūną bei česnakų skilteles, kol suminkštės.

Suberkite pasmulkintus grybus ir kepkite, kol suminkštės. Jei grybai bando skrusti – įpilkite šiek tiek vandens.

Tada berkite prieskonius, įmaišykite špinatus ir virtus lęšius bei bolivines balandas, razinas bei riešutus.

Paprikų puseles dėkite į kepimo indą, pripildykite jas kvapaus įdaro, uždenkite folija ir kepkite orkaitėje apie 30 min.

Nuėmę foliją galite dar pakepti apie 10 min.

 

Avinžirnių karis
2 porcijos

1 svogūnas
1 skilt. česnako
1 v. š. kokosų aliejaus
3-4 pomidorai arba 1 skardinė konservuotų
1 nedidelė cukinija
1 a. š. tarkuoto imbiero
1 a. š. kario prieskonių
1 skard. avinžirnių
1 sauja gražgarsčių
1 stikl. kokosų pieno
druskos pagal skonį (nebūtina!)

Supjaustytą svogūną bei česnako skiltelę apkepinkite aliejuje.

Suberkite supjaustytas cukinijas ir pomidorus arba sukrėskite konservuotus.

Kai pomidorai sumikštės, įdėkite imbiero bei prieskonių. Po kelių minučių ten pat tegul keliauja nuvarvinti avinžirniai. Įpilkite kokosų pieno ir pakaitinkite, kol karis šiek tiek sutirštės.

Prieš patiekiant įdėkite gražgarsčių ir išmaišykite, bet jų nebekaitinkite, joms sumikštėti pakaks kario šilumos.

Jei norisi, valgykite su rieke ruginės duonos.

 

Šiltos burokėlių ir lapinių kopūstų (kale) salotos
2 porcijos

4 vidutinio dydžio burokėlių

1 v. š. balzaminio acto

4-6 lapinio kopūsto lapų

1 stikl. virtų spindulinių pupuolių

1 avokado

1 citrinos

1-2 v. š. kanapių sėklų

2 v. š. kanapių aliejaus

Burokėlius nuplaukite, nulupkite, supjaustykite pusės centimetro riekelėmis. Dėkite jas į kepimo indą, pagardinkite pipirais, apšlakstykite balzaminiu actu. Ten pat įpilkite kelis šaukštus vandens. Kepimo indą sandariai užvyniokite folija ir pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 10-15 min. Burokėliai neturi perkepti, geriau lai lieka traškūs.

Kol kepa burokėliai, nuplautus ir nusausintis lapinio kopūsto lapus pasmulkinkite ir dėkite į dubenį. Iškepusius burokėlius dar karštus sukrėskite ant kopūstų – nuo karštų burokėlių jie suminkštės.

Suberkite ten pat ir virtas spindulines pupuoles bei kubeliais supjaustytą avokadą. Apšlakstykite kanapių aliejumi ir viską atsargiai pamaišykite.

Finalinis salotų akordas – kanapių sėklos. Pabarstykite ir nedelsdami patiekite.

Grįžti į blogą