Idėjos sveikuoliškiems desertams – ledai vos iš vieno ingrediento.

Mityba | 2015.06.03

Kai saulė ima vis stipriau kutenti skruostus, o karšto oro gūsiai kaitina ne tik šonus, bet ir mintis, jos dažniausiai nevalingai ima suktis apie gaivių ir vėsinančių ledų porciją. O protas bando priminti nuodėmingą ledų sudėtį – riebią grietinėlę, daugybę cukraus, saldžius pagardus uogienės, šokolado ir karamelės pavidalu… Ir visgi, vasara be ledų – ne vasara. Mes suradome puikią alternatyvą – sveiką, ekonomišką ir maistingą. 

Išbandykite mūsų pamėgtus šilkinius ledus vos iš vieno ingridiento – šaldytų bananų. Tai puikus būdas sumaniai išnaudoti spintelės kamputyje pamirštus ir jau „tirpti” pradedančius vaisius. Neišmeskite ruduoti pradedančių bananų anei jokių kitų prekinę išvaizdą praradusių vaisių (juk būna, kad pažadėję sau jų suvalgyti daugiau nusiperkate sunkiai įveikiamą kiekį…). Tokius vaisus nulupkite supjaustykite gabalėliais, sudėkite į šaldymui skirtus maišelius ir sušaldykite kameroje. Beje, taip sušaldyti vaisiai puikiai tiks ne tik ledų gamybai, bet ir kokteiliams.  

O dabar prie ledų gamybos… Nors tenka pripažinti gamyba užtruks vos keletą akimirkų. Ištraukite sušaldytus bananų gabalėlius iš kameros, berkite juos į elektrinį trintuvą ir sutrinkite iki vientisos glotnios tekstūros – nepersistenkite, bananai neturi sušilti – juk gaminame ledus! Neįtikėtina, tačiau taip sutrinti bananai išties savo konsistencija primena ledus – aksominės tekstūros (bananai turi labai daug pektino, tad net ir sušaldyti ir sutrinti išlieka kreminiai), maloniai saldūs be papildomų saldiklių, gaivinantys, sveiki ir maistingi.  

Jei mėgstate improvizuoti, galite šiuos ledus paversti dar įdomesniais priderinę antrąjį ingredientą:

Bananai ir cinamonas – Jamaika kvepiantis derinys su vos juntamu cinamono aitrumu; 

Bananai ir kokosų drožlės – sotūs ir primenantys Karibus;

Bananai ir žemės riešutų sviestas – nuodėmingas derinys… mėgautis saikingai!;

Bananai-kakava – vaikiško kokteilio šaltoji versija.

O gal norite SUPER LEDŲ? Tai paprasta – prie bananų pridėję šaukštą kitą „supermaistu” vadinamų ingredientų mėgausitės super maistingais ledais.

Ledų gardinimui bei praturtinimui drąsiai naudokite ispaninio šalavijo (Chia) sėklytes – tai galingiausias ir maistingiausias natūralus maisto papildas. Šios sėklos ne tik suteiks žavaus traškumo, bet ir papildys jūsų racioną itin vertingomis medžiagomis. Sakoma, kad šių sėklų maistinės savybės idealiai tinka metantiems svorį bei auginantiems raumenų masę.

Kviečių želmenų milteliai ledams suteiks gražią žalią spalvą ir chlorofilo, enzimų, vitaminų A, B, B12, C, E, K, amino rūgščių, antioksidantų, mineralų, daugiau nei 90 žmogui reikalingų mikroelementų, taip pat folinės rūgšties, kalcio, kalio, geležies, magnio, fosforo, natrio, cinko… Jaunystės eliksyras – ne kitaip…

Bananiniai ledai su Camu camu – skamba labai egzotiškai. Tokie ledai bus tikra vitamino C bomba, nes vaistinėse juodmirtėse (Camu-camu) pastarojo vitamino net 200 kartų daugiau, nei apelsinuose.

Super ledų gamybai dar puikiai tiks ir dilgėlių milteliai (puikus geležies šaltinis), kaktusų milteliai (gerina medžiagų apykaitą), guaranos milteliai (ilgam suteiks energijos ir padidns ištvermę)…

O kai atsivalgysite bananinių ledų, šaldykite ir trinkite mangus (tekstūrai sušvelninti pridėkite šaukštą natūralaus jogurto ir mažytį šaukštelį medaus), melionus (labai dera su žaliosios arbatos milteliais), braškes… Gardžios ir kūrybiškos vasaros!

Grįžti į blogą