Kodėl skauda nugarą ir kaip to išvengti

Sveikata | 2020.03.26

Nugaros skausmas išlieka viena aktualiausių temų sveikatos pasaulyje. Tai yra viena dažniausių priežasčių, dėl kurių kreipiamasi į sveikatos specialistus. Kasdien su nugaros skausmu susiduria apie 12 proc. žmonių, mėnesio laikotarpiu jaučia apie 23 proc., o per gyvenimą bent kartą skausmą jaučia apie 40 proc. žmonijos.

Ilgai trukančios statinės padėtys stipriai apkrauna mūsų juosmens raumenis. Sėdint netaisyklingai, susikūprinus, mūsų tiesiamieji nugaros raumenys yra ištempiami ir palaipsniui silpsta. Tuo pačiu metu mūsų liemens lenkiamieji (pilvo) raumenys yra sutrumpėjusioje padėtyje. Dėl to stuburas turi atlaikyti dideles apkrovas dėl nefiziologinės padėties. Tyrimais nustatyta, jog apatinės nugaros dalies skausmo intensyvumas koreliuoja su sėdėjimo laiku per parą.

Net ir ūmiu skausmo jutimo periodu išlaikant bendrą fizinį aktyvumą sumažinamas skausmo intensyvumas 3-12 savaitę po skausmo pasireiškimo pradžios. Norint išvengti nemalonių pojūčių juosmenyje, rekomenduoju išlaikyti fizinį aktyvumą dienos eigoje ir kas kelias valandas skirti laiko mankštai, orientuotai į dinaminius pratimus, stiprinančius nugaros raumenis bei mobilumo pratimus, kuriais stengiamės atlikti pratimus didesnėse amplitudėse (didinti palaipsniui!).

Jei savarankiškai nepavyksta sumažinti nugaros skausmo arba jaučiate skausmo intensyvėjimą, rekomenduoju kreiptis į kineziterapeutą. Kineziterapijos taikymas yra viena efektyviausių priemonių mažinant apatinės nugaros dalies skausmą.

Grįžti į blogą